Allianz u 2009. ostvario bruto dobit od 58,1 milijun kuna

Bez autora
Apr 14 2010

Osiguravajuće društvo Allianz u prošloj je godini ostvarilo bruto dobit od 58,1 milijuna kuna, što je ujedno i najveća njihova dobit od početka poslovanja u Hrvatskoj. Ukupni premijski prihod iznosio je 986,2 milijuna kuna, zadržana je visoka adekvatnost kapitala, a granica solventnosti iznosila je 177%. Dobri rezultati poslovanja posljedica su ponajprije smanjenja troškova, zadržavanja kvalitetnog portfelja te vrlo dobrog rezultata od investicija. Već sada može se reći da su se dobro pripremili za ovu poslovnu godinu jer prema preliminarnim rezultatima prvog kvartala bilježe rast premije i u životnim i u neživotnim osiguranjima u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Zadovoljni su i radom svojih investicijskih fondova, posebice novčanog fonda Allianz Cash koji je godinu završio s prinosom iznad prosjeka tržišta od 7,66% i u prvih sedam mjeseci poslovanja bio među pet najboljih novčanih fondova po ostvarenom prinosu.

Allianz u 2009. ostvario bruto dobit od 58,1 milijun kunaOsiguravajuće društvo Allianz u prošloj je godini ostvarilo bruto dobit od 58,1 milijuna kuna, što je ujedno i najveća njihova dobit od početka poslovanja u Hrvatskoj.

Ukupni premijski prihod iznosio je 986,2 milijuna kuna, zadržana je visoka adekvatnost kapitala, a granica solventnosti iznosila je 177% - priopćeno je iz Allianza.

Dobri rezultati poslovanja posljedica su ponajprije smanjenja troškova, zadržavanja kvalitetnog portfelja te vrlo dobrog rezultata od investicija.

- Već sada možemo reći da smo se dobro pripremili za ovu poslovnu godinu jer prema preliminarnim rezultatima prvog kvartala bilježimo rast premije i u životnim i u neživotnim osiguranjima u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Zadovoljni smo i radom svojih investicijskih fondova, posebice novčanog fonda Allianz Cash koji je godinu završio s prinosom iznad prosjeka tržišta od 7,66% i u prvih sedam mjeseci poslovanja bio među pet najboljih novčanih fondova po ostvarenom prinosu - rekao je Boris Galić, predsjednik uprave Allianza.

U segmentu neživotnog osiguranja ostvarena je premija od 649,6 milijuna kuna što je pad od 6,8 posto u odnosu na 2008. godinu. U osiguranju od odgovornosti ostvareni su bolji rezultati u odnosu na prosjek tržišta pa je zabilježen rast premije od 8%. S obzirom na visoki udjel osiguranja motornih vozila u ukupnoj premiji neživotnih osiguranja te na stalni trend pada prodaje novih automobila, očekivano je zabilježena niža premija automobilskih i kasko-osiguranja.

Tako je na godišnjoj razini pad premijskog prihoda osiguranja od automobilske odgovornosti iznosio 5,3% posto. U kasko-osiguranjima Allianz je ostvario pad od 12,8 posto što je na razini cijelog tržišta i rezultata zabilježenih na kraju trećeg kvartala prošle godine. Kombinirani razmjer, odnosno odnos ukupnih rashoda i zarađene premije za neživotna osiguranja iznosio je 99,28%.

U odnosu na treći kvartal kada je rast klasičnog osiguranja života iznosio 4,7 posto, u zadnjem kvartalu Allianz je povećao premijski rezultat tako da je ukupni godišnji rast iznosio 7,1% u odnosu na tržište koje je raslo 0,4%. Trend smanjenja prodaje polica životnih osiguranja vezanih uz kredite nastavljen je što je očekivano rezultiralo padom ukupne bruto premije. Tako je premijski prihod u segmentu životnih osiguranja u 2009. godini iznosio 336,5 milijuna kuna.

Komentirajući planove u ovoj godini Boris Galić je rekao da očekuje i u ovoj godini pozitivne rezultate, uz zadržavanje stabilnih prihoda i solidnu profitabilnost. Fokus će i dalje biti na kontroli troškova, ali i na ulaganju u nove proizvode i širenje mreže poslovnica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik